Salut!
Dacă ai o firmă mică, de trei până la opt angajați, cel mai probabil ai început și încă îți desfășori activitatea într-un apartament.
Este adevărat, pană nu de mult, nici nu existau alternative. Proprietarii de clădiri de birouri nu se uitau la cereri mai mici de 500 m2, prin urmare singura variantă erau apartamentele. Între timp, piața de co-working a prins contur și în România, cu precădere în București. Există multe variante de spații co-working care oferă atât hot-desk și dedicated offices, cât și birouri private de toate dimensiunile, pretabile pentru firme mici și mijlocii.
Probabil te-ai mai gândit să muți echipa într-un co-working și poate colegii bat din când în când apropouri. Așadar, dacă ești în dubii și nu știi încă ce să faci, îți prezint mai jos nouă motive care să îți facă decizia mai ușoară:
1. Imaginea firmei
Atât pe cartea de vizită, cât și la întâlniri cu potențiali clienți sau colaboratori, o adresă într-o clădire de birouri, față de un apartament dintr-o scară de bloc, oferă din start o altă credibilitate și imagine companiei tale. Există spații de co-working care îți oferă și posibilitatea de găzduire a sediului social și astfel adresa din actele companiei va coincide și cu adresa unde vă desfășurați activitatea.
2. Preț
Pentru a compara “mere cu mere”, pe lângă chiria apartamentului, trebuie să iei în calcul toate utilitățile, eventual costul mobilierul și amortizarea lui, alte cheltuieli neprevăzute, dar și timpul pierdut de tine sau de un coleg cu administrarea acestor lucruri. În plus, cât te-ar costa să ai și o secretară care să-ți primească invitații și să le ofere un ceai sau o cafea până ajungi și tu? Într-un spațiu de co-working, plătești o sumă fixă la început de lună și nu mai ai nicio grijă cu privire la birou.
3. Timp
Iar s-a spart țeava la baie? S-a terminat hârtia la imprimantă? Oare am plătit internetul luna asta? A sunat cineva la un electrician să rezolve cu întrerupătorul din bucătărie? Toate aceste lucruri mici și neînsemnate te fac să pierzi, în medie, cel puțin două zile pe lună, fără a lua în calcul nervii și banii pierduți.
Într-un spațiu de co-working poți lăsa toate aceste activități în responsabilitatea celor care administrează spațiul, iar tu te poți concentra pe creșterea afacerii tale.
4. Atragere de talente
Orice firmă care își dorește să crească are nevoie de oameni talentați și motivați. Atragerea unor astfel de oameni poate fi mult mai facilă când le oferi un mediu de lucru profesional, într-o clădire de birouri, înconjurați de spatii de socializare si relaxare, cu vecini care fac business, nu care scot cățelul la plimbare sau duc gunoiul pe casa scării.
5. Impozit pe proprietate
Chiar dacă stai în chirie, proprietarul va plăti un impozit mai mare pentru imobil pentru că impozitarea se face în funcție de destinația pentru care este folosit. Evident, impozitul pe spatii comerciale este semnificativ mai mare decât cel pentru spatii rezidențiale. Nu intru în detalii pentru că nu este neapărat relevant pentru articolul de față, dar un impozit mai mare se reflectă într-o chirie mai mare.
6. Flexibilitate
Să presupunem că apartamentul în care lucrezi acum are 2 camere. Dorești să mai angajezi 3 persoane, doar că deja nu mai aveți loc. Singura soluție este sa schimbați apartamentul. Într-un spațiu de co-working, un upgrade de acest gen se poate face prin închirierea a încă unui birou sau mutarea întregii echipe într-un birou mai mare. Acest lucru se poate face în funcție de disponibilitate, iar deranjul este minim. Firma păstrează aceeași adresă, doar laptopurile și celelalte obiecte persoanele sunt mutate dintr-un birou în altul.
Există zone de hot-desk care permit extinderea echipei pe termen scurt și pot fi folosite ca variante de back-up până un birou mai mare devine disponibil.
7. Comunitate
Un spațiu de co-working atrage în mod natural antreprenori si business-uri din diferite domenii, cu oameni sociabili si deschiși la noi oportunități. Atât pentru business-ul tău cât și pentru angajați, este o oportunitate de a crea noi parteneriate și chiar prietenii.
8. Facilitați
Cel mai bun exemplu este faptul că nu trebuie sa fii la birou ca cineva să preia corespondența pentru tine. Exista un “community assistant” care este prezent la locație în orele de program și care poate face acest lucru pentru tine. Exista săli de întâlniri care pot fi rezervate și închiriate atunci când ai nevoie, zonă de servit masa, spații de relaxare etc.
Spatiile de co-working oferă posibilitatea de a folosi imprimanta și alte obiecte de birotică, iar la bucătărie găsești tot timpul cafea/apă/ceai și uneori fructe și alte fursecuri.
9. Optimizări
Să presupunem că una din cele 3 camere din apartamentul de unde lucrezi acum este folosită ca sală de întâlniri. Pentru camera respectivă se plătește preț întreg, ca și cum ea ar fi folosită 24/7, cu toate că în realitate au loc una, maxim două întâlniri pe zi. Același raționament se aplică și pentru bucătărie, baie, spatii comune și coridoare, zona de recepție și așa mai departe. Prin urmare, decât să plătești prețul integral pentru toate acestea, poți să optimizezi costul plătind proporțional cu ceilalți membrii și la cerere, atunci când folosești sălile de întâlniri.
Dacă simți că e timpul să duci afacerea ta la următorul nivel și vrei să încerci un spațiu de acest gen, aSpace Co-working poate fi o varianta optimă pentru tine. Locațiile din Băneasa sau Floreasca (de la 1 Noiembrie) pot fi ideale pentru tine și echipa ta.
Pentru a afla toate detaliile, intră pe www.aspace.ro sau programează o vizită și vezi dacă aSpace e potrivi pentru tine și echipa ta!
Numai de bine,
Bogdan
Recent Comments